کاربرد پلی پروپیلن
کاربرد پلی پروپیلن با توجه به اشکال تولیدی آن در صنعت، پزشکی و نساجی گسترده است. پلی پروپیلن ابتدا در مقیاس آزمایشگاهی تولید شد و پس از آن که مزایای آن نسبت به دیگر پلاستیک ها از جمله پلی اتیلن مشخص شد، تولید آن در مقیاس صنعتی گسترش یافت. کاربرد پلی پروپیلن را تنها به حوزه ی پلاستیک ها محدود نمی دانیم. این پلیمرها می توانند به شکل فیبر نیز تولید شوند. پلی پروپیلن پلیمری خطی است و دارای هیدروکربن و گروه متیل است. حضور گروه متیل در زنجیره ی این درشت مولکول سبب شده تا تولیدات آن انعطاف کمتری داشته باشند. بدیهی است که به دنبال انعطاف پذیری کم، مقاومت بالا در این محصولات رؤیت خواهد شد. در این نوشته قصد داریم تا کاربرد پلی پروپیلن و یکی از مهم ترین محصولات مشتق شده از آن یعنی کاربرد ورق پلی پروپیلن را مورد بررسی قرار دهیم. بدیهی است که کاربرد های ذکر شده برای پلی پروپیلن در این مطلب تنها گوشه ای از کاربرد های وسیع و گسترده ه این پلاستیک در صنایع مختلف خواهد بود. بنابراین می توان گفت که این موارد از مهم ترین عوامل کاربرد پلی پروپیلن در صنایع مختلف هستند.
پلی پروپیلن دارای سه شکل ساختاری با نام های atactic، syndiotactic و isotactic می باشد. متداول ترین فرم کاربرد پلی پروپیلن، فرم isotactic است که از اضافه کردن پلی اتیلن به پلی پروپیلن به دست می آید.
فیلم های پلاستیکی یا فیلم های پروپیلن، یکی از موارد کاربرد پلی پروپیلن است. کاربرد فیلم های پروپیلن بسیار وسیع است. opp نام فیلم هایی از جنس پلی پروپیلن است که قابلیت چاپ پذیری بالایی دارند و برای بسته ی مواد غذایی در صنعت کاربرد دارند. Opp فیلم جهت گیرنده دو محوره نیز نامیده می شود که استفاده از آن در مقایسه با سلفون، رشد قابل توجهی داشته است.
برای ساخت کنف نیز از نوارهای پلی پروپیلن استفاده می شود.
در فرش بافی، ساخت ریسمان نجات و تولید پوشاک نیز از فیبرهای پلی پروپیلن استفاده می شود.
هرگاه نیاز به بسته بندی انواع محصولات، با چگالی پایین داشته باشیم از فوم های پلی پروپیلن استفاده می کنیم.
در ساخت قطعات خودرو و قایق های تفریحی نیز از پلی پروپیلن قالب گیری شده استفاده می شود.
خواص پلی پروپیلن
این پلیمرها نیمه سخت و نیمه شفاف هستند.
مقاومت شیمیایی پلی پروپیلن در برابر مواد شیمیایی بسیار مناسب است.
مستحکم هستند و در برابر خستگی از خود مقاومت نشان می دهند.
در اثر استرس دچار ترک خوردگی نمی شوند.
مقاومت حرارت بالایی دارند و در دمای بالا می توانند دارای مقاومت الکتریکی و شیمیایی مناسبی باشند.
پلی پروپیلن هایی که میزان اشباع بسیار اندکی دارند و یا اصلاً اشباع نیستند، از لحاظ خواصی مثل انحلال و الکتریسیته شبیه به پلی اتیلن می باشند.
معایب پلی پروپیلن
این پلیمرها پس از تماس با عناصری مثل مس (cu) دچار تخریب اکسایشی می شوند. در حین قالب گیری اقباض زیادی دارند و در دماهای بالا دچار انبساط زیادی می شوند. خزش بالا و مقاومت ضعیف نسبت به اشعه ی UV از دیگر معایب آن هاست.
کاربرد پلی پروپیلن در صنعت بسته بندی
در صنعت بسته بندی فیلم ها در سه رده مورد استفاده قرار می دهند
- بسته بندی مواد غذایی و شیرینی
- توتون و تنباکو
- پوشاک
کاربرد پلی پروپیلن در بسته بندی سخت
کاربرد پلی پروپیلن در بسته بندی سخت به صورت درب بطری، گیره ها، پالت و جعبه است.
بسته بندی ادویه، مواد شوینده و بهداشتی و هم چنین تولید ظروف یکبار مصرف از دیگر موارد کاربرد پلی پروپیلن است.
کاربرد پلی پروپیلن در محصولات مصرفی
ساخت لوازم خانه و آشپزخانه، مبلمان، چمدان، باتری، روکش باتری، آزمایشگاه و تولید اسباب بازی است.
از موارد دیگر می توان تولید سطل زباله، محفظه ی ماشین لباسشویی و ظرفشویی را نام برد.
پلی پروپیلن را با تالک مخلوط می کنند تا توانایی تحمل حرارت را پیدا کند و در تولید کتری و کوزه به کار می برند.
از فیلم های opp برای بسته بندی چیپس، بیسکوئیت و غیره استفاده می شود.
معمولاً برای ساخت بسیاری از تجهیزات داخلی خودرو تمایل به استفاده از پلاستیک های تک ماده ای گسترش یافته است. پلی پروپیلن می تواند به تنهایی و به صورت تک ماده ای در تولید داشبورد خودروها به کار رود. ساخت ضربه گیرها، درزگیرها و زه های خارجی و داخلی در یک خودرو یکی از موارد کاربرد پلی پروپیلن در صنعت خودروسازی می باشد.
کاربرد ورق پلی پروپیلن
ورق پلی پروپیلن از پلیمریزاسیون گاز پلی پروپیلن به دست می آید. تنها تفاوت ورق پلی پروپیلن با ورق پلی اتیلن، وجود یک اتم کربن اضافی در مونومر گازی آن است.
ورق پلی پروپیلن اغلب مات بوده و در مقابل مواد شیمیایی اسیدی و بازی و هم چنین خستگی و تاخوردگی از خود مقاومت نشان می دهد.
رایج ترین موارد کاربرد ورق پلی پروپیلن در تهیه ی پوشش های مقاوم به خوردگی، لوازم التحریر و اورتزهای شکستگی استخوان است.
کاربرد ورق پلی پروپیلن راه راه نسبت به کاغذ معمولی به این دلیل افزایش داشته که این ورق ها دارای مقاومت بالاتری هستند. این مساله در رابطه با ظروف پلی پروپیلن راه راه و ظروف پلاستیکی معمولی نیز صدق می کند.
ورق پلی پروپیلن در دو نوع کوپولیمر و هوموپلیمر تولید می شود. کوپلیمر در مقایسه با نوع هوموپلیمر بیشتر تولید می شود چرا که این ورق ها دارای قابلیت چاپ هستند. مقاومت به ضربه ی بالاتری دارند و در دمای پایین خواص مکانیکی و عایق بندی مناسبی خواهند داشت. همچنین کوپولیمرها در فرایند ترموفورمینگ به راحتی قابلیت تنظیم دارند.
مزایای ورق پلی پروپیلن
این ورق ها مقاوم به ضربه، عوامل شیمیایی و خورنده، سایش و الکتریسیته هستند. هیچ گونه سمیتی در این تولیدات وجود ندارد. ورق های پلی پروپیلن را می توان به راحتی به یکدیگر جوش زد. این پلاستیک ها نسبت به PET و PVC سبک تراند و ابعاد خود را در دمای بالا پایدار نگه می دارند.
کاربرد ورق پلی پروپیلن به صورت متداول در بسته بندی گوشت، پنیر و غذاهای آماده به طبخ مشاهده می شود.
یکی دیگر از انواع کاربرد ورق پلی پروپیلن ساخت انواع لوازم تحریر، مثل مداد تراش، طلق و شیرازه، جلد دفاتر و یا جلدهای آماده برای انواع کتاب ها است.
اما چه قابلیت هایی موجب می شود تا کاربرد ورق پلی پروپیلن تا این حد رو به افزایش باشد؟
کاربرد ورق پلی پروپیلن به این جهت رو به توسعه است که می تواند با گرین های مختلف تولید شود.
در صورتی که ورق پلی پروپیلن را با تزریق پلی اتیلن بسازند، لمینت هایی به دست می آید که برای عایق بندی مناسب اند.
هم چنین تزریق EVOH در ورق پلی پروپیلن نیز لمینتی حاصل می کند که مقاومت بالایی دارد و برای جلوگیری از نفوذپذیری مورد استفاده قرار می گیرد.
در انواع موارد کاربرد ورق پلی پروپیلن در صنایع مختلف می توان شفافیت آن ها را به حد شفافیت PET و PVC رسانید. شفافیت ورق پلی پروپیلن با استفاده از برخی مواد افزودنی به دست خواهد آمد.
به طور حتم تمامی موارد ذکر شده در این نوشته که در رابطه با کاربرد پلی پروپیلن و کاربرد ورق پلی پروپیلن است، تنها گوشه ای از کاربرد این پلیمر را نشان می دهد. کاربرد پلی پروپیلن به دلیل قیمت ارزان و دسترس پذیری آسان روز به روز در حال افزایش است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.