روان کننده ها (Lubricants ) چیست؟
روان کننده های صنعتی
روان کننده های صنعتی مواد روغنی یا روغنی هستند که برای کاهش اصطکاک و سایش بر روی قطعات متحرک ماشین مانند چرخ دنده ها یا یاتاقان ها استفاده می شوند. روان کننده ها به عنوان یک لایه مرزی بین دو سطح عمل می کنند و حرکت روان و کارآمد را تسهیل می کنند.
مزایای روغن کاری صنعتی
روانکاری صنعتی می تواند مزایای قابل توجهی برای تولید کنندگان داشته باشد، از جمله:
- کاهش زمان توقف
- افزایش کارایی ماشین و در نتیجه پایداری
- کاهش اصطکاک و سایش
- عمر تجهیزات افزایش یافته است
- تجهیزات و شرایط کاری ایمن تر
- کاهش هزینه های نگهداری
- حفاظت در برابر خوردگی و اکسیداسیون
- اتلاف حرارت
- تمیز نگه داشتن قطعات متحرک با انتقال آلاینده ها
کاربرد روان کننده های صنعتی
سوالی که بوجود می آید این اتست که روان کننده های صنعتی در کجا استفاده می شود؟ روان کننده های صنعتی را می توان در هر صنعتی و در هر کاربردی که از ماشین آلات مکانیکی متشکل از قطعات متحرک استفاده می کند استفاده کرد. از جمله کاربردهای روان کننده های صنعتی موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنعت خودرو – برای بهینه سازی موتور ، NVH و کاربردهای زیربنا.
- صنعت هوافضا – برای تجهیزات فرود، محرک ها و کنترل های پرواز.
- صنایع دریایی – برای سیستم های دنده ای، کمپرسورها و توربین ها.
- صنعت نساجی – برای ماشین های رنگرزی، موتورها و بخار.
- صنعت پزشکی – برای ونتیلاتورها و سیلندرهای گاز.
- صنعت انرژی – برای پره های توربین، یاتاقان های ژنراتور و هیدرولیک.
انواع روان کننده های صنعتی
انواع روان کننده های صنعتی عبارتند از:
- روغن دنده: مورد استفاده در صنعت حمل و نقل.
- روغن بلبرینگ: در صنایع مختلف استفاده می شود.
- روغن موتور: ایده آل برای تمیز کردن قطعات متحرک داخل موتور.
- گریس های مقاوم در برابر حرارت: محافظ در برابر خوردگی و اکسیداسیون.
- روغن زنجیر و کابل: برای بهبود عملکرد زنجیر و کابل، به عنوان مثال در تجهیزات کشاورزی.
- روغن های کمپرسور: برای محافظت از کمپرسورها.
- روغن های هیدرولیک: برای ترمزها، پمپ ها، بیل مکانیکی و سایر سیستم های هیدرولیک.
ساختار روان کننده ها
روان کننده ها معمولا ساختاری با ماهیت غیر قطبی با قطعات زنجیری بلند دارند. از طرف دیگر وجود تعدادی گروه قطبی در ساختار مولکولی روان کننده می تواند مانع چسبندگی به سطح فلز گردد. بسیاری از این مواد در پلاستیک ها مانند PVC نسبتا نامحلول می باشند. بعضی از این مواد صابونی هستند. عموما به مقدار کم و در حد ۱ / ۰ تا ۱/• قسمت یا بیشتر به یک آمیزه پلاستیکی اضافه می شوند.
با وجود آنکه نمونه هایی از چند روان کننده که معمولا مورد مصرف قرار می گیرند در زیر آورده شده ولی باید توجه داشت که ساختمان شیمیایی بعضی از روان کننده های تجارتی از طرف تولید کنندگان آن ها سری مانده و مخلوط هایی اختصاصی هستند. بسیاری از روان کننده ها در PVC ساخت مصرف می شوند تا به کاهش دمای فراروش کمک کرده و مانع تجزیه حرارتی در هنگام فراروش گردند. روان کننده ها برای فراروش PP PS ،ABS پلاستیک های مهندسی ، فنولیک ها و سایر پلاستیک ها نیز بکار می روند. بررسی روان کننده ها در آزمایشگاه نمی تواند مؤثر بودن آن ها را در کارخانه پیش بینی کند. بیشتر مواقع روش های سعی و خطا بهترین روان کننده را برای یک کاربرد خاص تعیین و مقدار آنرا نیز مشخص می کند. خیلی مواقع مخلوط دو یا بیش از دو روان کننده بهترین نتیجه را می دهد. استفاده صحیح از روان کننده در حد یک هنر است.
بعضی از روان کننده ها که در حال حاضر در صنایع پلاستیک مورد مصرف دارند به قرار زیر می باشند.
کلسیم استئارات (معمول ترین نوع) واکس نفتی با نقطه ذوب بالا روی استئارات روغن معدنی استئاریک اسید روغن گیاهی منو استئارات گلیسرول روغن سیلیکونی (جداکننده) اتیلن بیس استئارآمید پودر پلی فلوئوروکربن ایتلن بیس اولئامید دی سولفید مولیبدنیوم پلی اتیلن با جرم مولکولی کم اسید مونتانیک(روان کننده خارجی) پلی اتیلن اکسید شده پلی وینیل الکل واکس نفتی با نقطه ذوب کم برای گرمانرم ها)
روش های روغن کاری
روغن کاری به دو روش صنعتی و دستی انجام می شود. روغن کاری دستی در مقابل اتوماتیک قرار دارد.
روانکاری دستی به یک تکنسین با گریس کاری نیاز دارد تا روانکننده را بهصورت دستی روی ماشینآلات بمالد. اگرچه برخی از افراد این روش را ترجیح می دهند، روغن کاری دستی اغلب منجر به روانکاری ناسازگار و افزایش زمان از کار افتادن دستگاه می شود.
در روانکاری خودکار یا اتوماتیک از ماشین های روانکاری خودکار استفاده می کند تا مقدار دقیق روغن مورد نیاز را به قطعات مورد نیاز اعمال کند. برای روانکاری دستی سودمند است زیرا سازگارتر، کارآمدتر، سازگارتر با محیط زیست و ایمن است. همچنین منجر به کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری و خرابی ها می شود.
فاکتورهای انتخاب روانکار صنعتی
قبل از انتخاب روانکار صنعتی، مهم است که محیط و کاربرد آن را در نظر بگیرید که در آن روانکار استفاده می شود. به طور خاص، عواملی که قبل از انتخاب روانکار صنعتی باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- تماس با آب
- سرعت عملیات محور (ثابت یا متغیر)
- فشار
- بار
- درجه حرارت
- استانداردهای صنعت
- نوع اصطکاک (غلتشی یا کشویی)
به عنوان مثال، هنگام روانکاری یاتاقان هایی که در سرعت های پایین و فشار بالا کار می کنند، روان کننده ای با ویسکوزیته روغن پایه بالاتر و قابلیت حمل بار انتخاب می شود. هنگام روانکاری یک یاتاقان در معرض قرار گرفتن بالا با آب، یک روان کننده با شستشوی کم آب و مقاومت در برابر خوردگی بالا انتخاب می شود.
اشتباهات رایج در انتخاب روان کننده ها
هنگام تلاش برای انتخاب روانکار برای کاربرد خود اشتباه کردن آسان است، به همین دلیل است که بسیاری از افراد ترجیح می دهند یک متخصص فنی در دسترس داشته باشند تا از همه درخواست ها و برنامه های روانکاری پشتیبانی کند. اشتباهات رایج هنگام انتخاب روانکار صنعتی عبارتند از:
از دست دادن اطلاعات مهم در مورد مشخصات و استانداردهای صنعتی. همیشه الزامات صنعتی برنامه را با برگه اطلاعات فنی روانکار بررسی کنید یا با ما تماس بگیرید تا مشاوره تخصصی خود را به شما ارائه دهیم.
روان کننده های زیست تخریب پذیر
روان کننده های زیست تخریب پذیر، روان کننده ها و گریس های متناسب با صنایع کشاورزی، راه آهن و دریایی را ارائه می دهد. روان کننده های زیست تخریب پذیر، راه حل های پایداری برای نیازهای روانکاری شما هستند.
در بعضی از کاربردها، روان کننده ها خاصیتی شبیه نرم کننده ها دارند که با از بین بردن نیروهای بین مولکولی در بین زنجیرهای پلیمری ویسکوزیته را کاهش می دهند. این کاهش اثر روان کننده داخلی است. از طرف دیگر روان کننده ها مانع چسبیدن پلیمرها به سطوح فلزی در وسایل فراروش می گردند. روان کننده ها بر خلاف نرم کننده ها باید تا حدودی از ناسازگاری شیمیایی یا عدم انحلال برخوردار باشند تا هنگام فراروش جدا شده و به سطح پلیمر مهاجرت نمایند تا بدین ترتیب ضریب اصطکاک سطح را کاهش دهند. اصلاح سطح فوق (که اثر روان کنندگی خارجی نامیده می شود) باعث فراروش راحت تر، اکستروژن بهتر و افزایش لغزندگی می گردد. فواید دیگر استفاده از روان کننده می تواند ایجاد ظاهر با جلا، جدایش خوب از قالب ، آنتی بلوکه شدن (مانع چسبیدن لایه های پلاستیک) و کاهش کندشدن وسایل فرآیند باشد.
شرکت شمش پلاستیک آزادی، تولید کننده انواع ورق، بوشن، لوله، شمش پلاستیک می باشد. از جمله محصولات این مجموعه می توان به پلی اتیلن، پلی آمید، پلی کربناتف زلامید، فایبرگلس، پلکسی گلس و… اشاره کرد.
برای خرید ورق پلی آمید و دیگر محصولات این مجموعه تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.